info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowy chleb i bagietki możesz przygotować także bez glutenu!

Domowy chleb i bagietki możesz przygotować także bez glutenu!

Przepisy
9.03.2017
Domowy chleb i bagietki możesz przygotować także bez glutenu! - obrazek
Gluten znajduje się w większości najpopularniejszych zbóż: pszenicy, życie, jęczmieniu, owsie… To właśnie on sprawia, że ciasto ma zwartą konsystencję, jest elastyczne, ciągnące i puszyste. Wypieki z mąki bezglutenowej są więc o wiele bardziej wymagające i z pewnością mogą zestresować niejedną doświadczoną kucharkę. Przede wszystkim trzeba pamiętać, że sama mąka nie wystarczy, potrzebne są inne składniki, które zastąpią sklejające właściwości glutenu i sprawią, że ciasto będzie plastyczne. W przypadku większości słodkich, biszkoptowych ciast wystarczy mąka kukurydziana lub ziemniaczana. Niestety nie sprawdzą się one kiedy w grę wchodzą wypieki drożdżowe lub na zakwasie.

Sekret sukcesu podczas wypiekania chleba, rogalików, bułek czy bagietek bez glutenu tkwi w jednym cudownym składniku – babce płesznik. Mówisz, że nic o niej nie wiesz? W ziarnach tej rośliny znajduje się naturalny rozpuszczalny błonnik. Możesz je kupić w aptekach oraz sklepach ze zdrową żywnością. Oprócz tego, że płesznik wspiera metabolizm tłuszczy i wywołuje uczucie sytości, jest także pożądanym składnikiem pieczywa bezglutenowego. Dzięki niemu będzie ono bardziej elastyczne i plastyczne, a mniej kruche. Zapomnij o niepowodzeniach podczas przygotowywania bezglutenowego pieczywa i wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na chleb ziarnisty oraz chrupiące bagietki. Aby wypieki były naprawdę udane, do przepisów polecamy naszych nowych pomocników – żaroodporne formy silikonowe, które zatroszczą się o idealny kształt.
slodkie i slone wypieki - obrazek

Ziarnisty bezglutenowy chleb z nasionami babki płesznik
  • 350 g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba
  • 150 g mąki gryczanej
  • 500 – 550 ml wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki nasion babki płesznik
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki kminku
  • 3 łyżki siemienia lnianego
  • 5 łyżek nasion słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni
 
Nasiona płesznika rozpuść v 500 ml wody i odstaw na minimum 15 minut, a najlepiej na kilka godzin, aby napęczniały. W pozostałych 50 ml wody wymieszaj drożdże z cukrem, przygotuj zaczyn. Jak tylko zaczyn będzie gotowy, dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki, olej na samym końcu. Następnie wymieszaj całość w misce na ciasto drożdżowe i wyrób gładkie ciasto.

Pozostaw ciasto do wyrośnięcia. Powinno mniej więcej podwoić swoją objętość. Sprytny ogrzewacz przyspieszy proces wyrastania – wystarczy około pół godzinki. Następnie wyłóż ciasto na posypaną mąką stolnicę silikonową i przełóż kilkakrotnie. Ciasto będzie klejące, dlatego przydatna może się okazać szpatułka, przełóż ciasto od brzegu do środka. Pamiętaj, powtórz czynność kilkakrotnie. Przekładanie jest ważne, sprawi że ciasto będzie zwarte, a po upieczeniu gładkie.

Jeżeli lubisz okrągły chleb, włóż bochenek do posypanego mąką perforowanego koszyka, który odbije na nim typowy wzór i pozostaw do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Aby ciasto nie wyschło przykryj je folią spożywczą lub wilgotną ścierką. My zdecydowaliśmy się na chleb o prostokątnym kształcie i pozostawiliśmy go do wyrośnięcia bezpośrednio w silikonowej formie na chleb pełnoziarnisty. Jeżeli wolisz klasyczny, okrągły kształt użyj formy naokrągły chleb. Wyłóż na nią chleb z koszyka.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i w jego dolnej części umieść głęboką blachę z gorącą wodą, która zapewni odpowiednią wilgotność podczas pieczenia chleba. Formę z chlebem umieść na innej blasze i spryskaj wodą z rozpylacza, dzięki temu po upieczeniu chleb będzie błyszczący.
Piecz chleb w maksymalnej temperaturze przez 10 minut, następnie otwórz piekarnik i wypuść z niego parę, zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz przez kolejne 40 minut, aż skórka chleba będzie brązowa.
Forma na paluchy drożdżowe TESCOMA DELLA CASA - obrazek

Bezglutenowe bagietki z nasionami babki płesznik
  • 200 g bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba
  • 250 ml wody
  • 2 łyżki nasion babki płesznik
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka oleju

Sposób przygotowania jest prawie identyczny jak w przypadku chleba. Rozpuść nasiona w 200 ml wody i odstaw na minimum 15 minut, a najlepiej na kilka godzin, aby napęczniały. W pozostałych 50 ml wody wymieszaj drożdże z cukrem, przygotuj zaczyn. Jak tylko zaczyn będzie gotowy, dodaj do niego wszystkie pozostałe składniki, olej na samym końcu. Następnie wymieszaj całość w misce na ciasto drożdżowe i wyrób gładkie ciasto. Misa z ogrzewaczem przyspieszy wyrastanie, a jej wieczko zapobiegnie wysychaniu ciasta.

Ciasto powinno wyrosnąć w ciągu ok. 20 minut, po wyrośnięciu wyłóż je na posypaną mąką stolnicę silikonową i przełóż kilkakrotnie, tak samo jak ciasto na chleb. Następnie podziel ciasto na 6 porcji i uformuj bagietki, ostatecznego kształtu nada im silikonowa forma. Formę z zawartością przykryj wilgotną ścierką i pozostaw jeszcze na 20 minut do wyrośnięcia.

Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury i umieść w jego dolnej części głęboką blachę z gorąca wodą, która zapewni odpowiednią wilgotność podczas pieczenia. Formę z bagietkami umieść na innej blasze, spryskaj wodą z rozpylacza, dzięki temu ich skórka będzie złocista.

Piecz w maksymalnej temperaturze przez 5 minut, następnie otwórz piekarnik i wypuść z niego parę, zmniejsz temperaturę do 200 °C i piecz przez kolejne 20 – 30 minut, aż skórka będzie złocista.