Domowe syropy bez chemii

Przelej smak letnich owoców prosto do szklanki! Z pomocą innowacyjnego zestawu do przygotowywania soków DELLA CASA poradzisz sobie ze zrobieniem wyśmienitego domowego soku bez wzmacniaczy smaku, barwników i konserwantów. Umieść nakładkę z wysokiej jakości wytrzymałego plastiku na wybranym garnku o średnicy 24 cm, dodaj wodę, owoce lub warzywa, cukier do smaku i po 90 minutach, podczas których nie musisz bez przerwy stać obok garnka, sok będzie gotowy! Pod wpływem gorącej pary owoce puszczą sok. Potem wystarczy już tylko zwolnić zabezpieczenie silikonowego wężyka i przelać syrop bezpośrednio do butelek odpowiednich do jego przechowywania.
Nie kupuj syropów, rób je sam!
Z 1 kg owoców (ale także warzyw) i 1 kg cukru przygotujesz 1,5 litra tradycyjnego domowego syropu. Ilość białego cukru możesz zmniejszyć lub zastąpić go cukrem trzcinowym.
Z czego zrobisz syrop?
Truskawki, porzeczki, agrest, maliny, borówki, czarny bez, żurawina, winogrona, jabłka, gruszki, wiśnie, czereśnie, morele, brzoskwinie, śliwki, dynie czy rabarbar. Wszystkie te owoce przetestowaliśmy bezpośrednio w TESCOMIE, w naszej kuchni eksperymentalnej. Co z tego wynikło? Już nigdy nie będziemy pić kupowanych syropów! Żaden zamiennik nie dorówna aromatycznemu smakowi domowych syropów przygotowanych ze świeżych owoców.

Proces przygotowania krok po kroku
1. Do garnka o Ø 24 cm wlej 2 l wody i umieść na nim pojemnik na sok z włożonym sitem parowym i zawieszonym wężykiem.
2. Ok. połowę rozgniecionych lub pokrojonych owoców lub warzyw (500 g) rozłóż w sicie parowym i zasyp połową cukru kryształu (500 g). Następnie dodaj drugą połowę owoców lub warzyw i posyp pozostałym cukrem.
Wskazówka: Aby smak był wyraźniejszy, dodaj do mieszanki łyżkę kwasku cytrynowego lub tartego imbiru, ewentualnie laskę cynamonu, anyż lub inną przyprawę w zależności od tego, co lubisz.
3. Zestaw przykryj pokrywką, ustaw na kuchence i włącz na najwyższą moc. Jak tylko woda w garnku się zagotuje zmniejsz moc kuchenki tak, aby tylko delikatnie bulgotała.
4. Owoce lub warzywa gotuj w sposób opisany w powyżej ok. 90 minut, co każdych ok. 25 minut ostrożnie wymieszaj. Gorąca para naruszy strukturę owoców lub warzyw znajdujących się w sicie parowym i uwolni sok, który spłynie do pojemnika.
Wskazówka: Miąższ owoców lub warzyw, który zostanie w sicie parowym po przygotowaniu soku, możesz wykorzystać do przygotowania dżemów lub jako nadzienie do drożdżówek i ciast.
2. Ok. połowę rozgniecionych lub pokrojonych owoców lub warzyw (500 g) rozłóż w sicie parowym i zasyp połową cukru kryształu (500 g). Następnie dodaj drugą połowę owoców lub warzyw i posyp pozostałym cukrem.
Wskazówka: Aby smak był wyraźniejszy, dodaj do mieszanki łyżkę kwasku cytrynowego lub tartego imbiru, ewentualnie laskę cynamonu, anyż lub inną przyprawę w zależności od tego, co lubisz.
3. Zestaw przykryj pokrywką, ustaw na kuchence i włącz na najwyższą moc. Jak tylko woda w garnku się zagotuje zmniejsz moc kuchenki tak, aby tylko delikatnie bulgotała.
4. Owoce lub warzywa gotuj w sposób opisany w powyżej ok. 90 minut, co każdych ok. 25 minut ostrożnie wymieszaj. Gorąca para naruszy strukturę owoców lub warzyw znajdujących się w sicie parowym i uwolni sok, który spłynie do pojemnika.
Wskazówka: Miąższ owoców lub warzyw, który zostanie w sicie parowym po przygotowaniu soku, możesz wykorzystać do przygotowania dżemów lub jako nadzienie do drożdżówek i ciast.

5. Po zakończeniu przygotowywania soku wyłącz kuchenkę, a zestaw razem z garnkiem przenieś w miejsce, w którym wygodnie zlejesz syrop do butelek. Zdejmij wężyk z brzegu sita i wsuń go do szyjki wcześniej wysterylizowanej butelki z klipsem DELLA CASA (ewentualnie do innej odpowiedniej butelki). Przesuwając kółeczko do tyłu otwórz zamknięcie wężyka i zlej gorący syrop do butelki.
Następnie od razu zamknij butelkę i odstaw do wystygnięcia. Syrop domowy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce nawet 1 rok.
Możesz wypróbować również inne nasze przepisy na syropy, żelki i dżemy.
Następnie od razu zamknij butelkę i odstaw do wystygnięcia. Syrop domowy możesz przechowywać w szczelnie zamkniętej butelce nawet 1 rok.
Możesz wypróbować również inne nasze przepisy na syropy, żelki i dżemy.
Co powiesz na domowy syrop przygotowywany na zimno?
Wyciskanie soku z owoców i ziół w zestawie DELLA CASA bez podgrzewania zachowa w syropie maksymalną ilość witamin i cennych składników odżywczych. Syrop przygotowany na zimno ma naturalny i oryginalny smak owoców i ziół.
Podczas przygotowywania domowych syropów na zimno można wyraźnie zmniejszyć użycie cukru lub całkowicie zastąpić cukier naturalną stewią. Zerknij na nasze przepisy na syropy przygotowywane na zimno.
Podczas przygotowywania domowych syropów na zimno można wyraźnie zmniejszyć użycie cukru lub całkowicie zastąpić cukier naturalną stewią. Zerknij na nasze przepisy na syropy przygotowywane na zimno.

Jak domowy syrop zamienić w lemoniadę?
Wezwij na pomoc Saturator do przygotowywania napojów gazowanych myDRINK. Wlej do butelki syrop (ilość ustal w zależności od smaku) i wodę niegazowaną, zamknij zaworem do napełniania i włóż do saturatora. Przycisk do nasycania gazem naciśnij krótko (krócej niż sekundę) 6 do 10 razy pod rząd i przygotuj orzeźwiającą domową lemoniadę z bąbelkami.
Nie musisz się obawiać, że słodki napój podczas nasycania ucieknie z butelki, ani że wybuchnie podczas jej otwierania. Dzięki dwóm zaworom w zamknięciu butelki – jednemu do szybkiego i drugiemu do powolnego, kontrolowanego odpowietrzania – w saturatorze myDRINK można bez problemów przygotowywać także napoje z zawartością cukru, który sprawia, że napoje mocniej się pienią.
Nie musisz się obawiać, że słodki napój podczas nasycania ucieknie z butelki, ani że wybuchnie podczas jej otwierania. Dzięki dwóm zaworom w zamknięciu butelki – jednemu do szybkiego i drugiemu do powolnego, kontrolowanego odpowietrzania – w saturatorze myDRINK można bez problemów przygotowywać także napoje z zawartością cukru, który sprawia, że napoje mocniej się pienią.

Nasza wskazówka: Jak łatwo i zdrowo ręcznie wyciskać owoce?
0








