Pikantne pikle z cukinii
Na słoik 750 ml
- 350 g plasterków cukinii (około 2 duże cukinie)
- 5 ząbków czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku i rozmarynu
Napar:
- 300 ml wody
- 300 ml octu
- 1 łyżeczka soli
- 3 łyżki cukru
- 8 ziarenek pieprzu
- 4 kulki jałowca
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 łyżeczka kurkumy
Umyj cukinię i za pomocą obieraka do warzyw zetrzyj długie cienkie plasterki po obwodzie cukinii, aż trafisz na środek z nasionami. Umieść plastry cukinii, obrane całe ząbki czosnku i zioła w naczyniu. Przygotuj zalewę – umieść wszystkie składniki w rondelku i podgrzewaj, aż cukier się rozpuści, a płyn zacznie wrzeć. Pozwól zalewie lekko ostygnąć i zalej nią mieszankę w słoiku, gdy jest jeszcze ciepła, tak aby warzywa były całkowicie zanurzone. Przechowywuj szczelnie zamknięte w lodówce przez dwa dni, a następnie podawaj.