DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowe lodowe lizaki, a może lody w domowym trdelniku? To proste!

Domowe lodowe lizaki, a może lody w domowym trdelniku? To proste!

Przepisy
26.07.2020
Przygotowanie domowych lodów w maszynce do lodów DELLA CASA i przy pomocy innych gadżetów od TESCOMY jest łatwe i szybkie, więc nie zwlekaj!
Pierwsze miejsca w plebiscytach na ulubione smaki lodów często zajmują czekolada i cytryna, dlatego mamy dla Ciebie 2 fantastyczne przepisy w tych właśnie smakach:
 

Czekoladowa bomba z ciasteczkami i Nutellą

Czego będziesz potrzebować
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 160 ml kakao (napoju)
  • 150 g Nutelli
  • 150 g cukru
  • ½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
  • 150 g pokruszonych ciasteczek Oreo
 
Wszystkie składniki, oprócz ciasteczek, wymieszaj, powoli podgrzewaj w rondelku aż do rozpuszczenia i połączenia. Po wystudzeniu przelej do przygotowanej maszynki do robienia lodów. Następnie postępuj zgodnie z instrukcją przygotowania lodów, w połowie dodaj do naczynia także pokruszone na większe kawałki ciasteczka Oreo. Serwuj na przykład w domowych rożkach.
 

Lody cytrynowo – borówkowy cheesecake

Czego będziesz potrzebować
  • 120 g kremowego serka (typu Philadelphia) w temperaturze pokojowej
  • 120 g jogurtu
  • 310 g cukru
  • 500 ml śmietany
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 1,5 kubka borówek
  • 60 g cukru
  • ok. 200 g ciasteczek maślanych
 
Borówki przesmaż z 60 g cukru i pozostaw do wystudzenia. Kremowy serek ubij z resztą cukru na puszystą masę, następnie dodaj śmietanę, jogurt, mleko, ekstrakt waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Przelej masę do maszynki do robienia lodów i przygotuj lody zgodnie z instrukcją. Weź większy pojemnik, taki który zmieści się w zamrażarce, na jego dno wyłóż lody, następnie mus borówkowy i połamane ciastka maślane, na koniec jeszcze jedną warstwę lodów, posyp pozostałymi okruchami ciastek i borówkami.
 

Najlepiej smakuj w trdelniku

Dla tych, którzy lubią być trendy oraz dla fanów oryginalnych pomysłów mamy coś specjalnego. Lody możesz zaserwować w trdelniku, który z łatwością przygotujesz w formie na tradycyjny Trdelnik DELÍCIA. Po upieczeniu wystarczy go przekroić na pół i napełnić lodami jak łódeczkę. Możesz także pokroić o w poprzek na kilka części, położyć na talerzyku, a spełni funkcję jadalnej miseczki. Obejrzyj wideo i przekonaj się jak łatwo przygotować trdelnik:
Jeszcze łatwiej niż w zrobienie lodów w maszynce jest przygotowanie domowych lodowych lizaków za pomocą foremek na lody BAMBINI. Mamy dla Ciebie 3 przepisy ze świeżymi owocami:

Lodowe lizaki w białej czekoladzie z czereśniami i kiwi

Czego będziesz potrzebować
  • 500 g schłodzonej śmietany kremówki
  • szczypta soli
  • 120 ml słodzonego mleka skondensowanego
  • 80 g białej czekolady
  • ½ kubka czereśni bez pestek - świeżych lub przesmażonych
  • ½ kubka pokrojonego w kostkę kiwi
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
 
Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Śmietanę ze szczyptą soli ubij. Następnie dodaj do niej mleko skondensowane, rozpuszczoną czekoladę, ekstrakt waniliowy, przekrojone na pół czereśnie oraz kiwi. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.
 

Arbuzowy sorbet z miętą

Czego będziesz potrzebować
  • mniejszy arbuz bez pestek
  • 100 g cukru (można nie dodawać)
  • ½ kubka wody (można nie dodawać w zależności od konsystencji arbuza)
  • garść świeżej mięty
 
Miąższ arbuza pokrój na kawałki i rozmiksuj. W razie potrzeby dodaj cukier albo wodę (jeśli arbuz jest mało soczysty). Miętę posiekaj na większe kawałki i wymieszaj z arbuzem. Napełnij masą foremki na lodowe lizaki i włóż do zamrażarki.
 

Malinowe lodowe lizaki z syropem z czarnego bzu

Czego będziesz potrzebować
  • 500 g mrożonych malin
  • garść świeżych malin
  • 125 ml wody
  • 100 ml syropu z czarnego bzu (można nie dodawać)
Zmiksuj mrożone maliny z wodą oraz syropem z kwiatów bzu (jeśli go nie masz, dodsaj środek słodzący do smaku), dodaj całe świeże maliny, wlej płyn do foremek na lody i zamroź.