DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyDomowa kiełbasa na winie

Domowa kiełbasa na winie

Przepisy
2.01.2024

Składniki:

  • wieprzowe jelito
  • 500 g wieprzowego boczku
  • 300 g łopatki wieprzowej
  • 200 g karku wołowego
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml śmietany 33%
  • 60 g bułki tartej
  • 20 g soli
  • 1 jajko
  • 2 g białego pieprzu
  • 2 g mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 g mielonych goździków
  • smalec lub olej do smażenia

Sposób przygotowania:

  1. Namocz jelito w wodzie z około 2-godzinnym wyprzedzeniem.
  2. Zmiel mięso, dodaj przyprawy i wymieszaj.
  3. Do przyprawionego mięsa dodaj jajka, bułkę tartą, zimne wino, schłodzoną śmietanę i wszystko wymieszaj.
  4. Mięsną mieszankę utrzymuj w jak najniższej temperaturze.
  5. Za pomocą nakładki napełnij jelito, skręć w spiralę i nabij na patyk do szaszłyków.
  6. Spirale kiełbas usmaż na tłuszczu z obu stron na patelni, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.
WSKAZÓWKA: Zanim zaczniecz smażyć kiełbasę, krótko sparz ją w gorącej wodzie.

Przydadzą Ci się: