Domowa kiełbasa na winie

Składniki:
- wieprzowe jelito
- 500 g wieprzowego boczku
- 300 g łopatki wieprzowej
- 200 g karku wołowego
- 100 ml wytrawnego białego wina
- 100 ml śmietany 33%
- 60 g bułki tartej
- 20 g soli
- 1 jajko
- 2 g białego pieprzu
- 2 g mielonej gałki muszkatołowej
- 1 g mielonych goździków
- smalec lub olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Namocz jelito w wodzie z około 2-godzinnym wyprzedzeniem.
- Zmiel mięso, dodaj przyprawy i wymieszaj.
- Do przyprawionego mięsa dodaj jajka, bułkę tartą, zimne wino, schłodzoną śmietanę i wszystko wymieszaj.
- Mięsną mieszankę utrzymuj w jak najniższej temperaturze.
- Za pomocą nakładki napełnij jelito, skręć w spiralę i nabij na patyk do szaszłyków.
- Spirale kiełbas usmaż na tłuszczu z obu stron na patelni, a następnie dopiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 10 minut.
WSKAZÓWKA: Zanim zaczniecz smażyć kiełbasę, krótko sparz ją w gorącej wodzie.
Przydadzą Ci się:
0












