DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Domowa chałka

Przepisy
3.12.2023
Forma ceramiczna chałka DELÍCIA

Będziesz potrzebować:

  • 500 g mąki tortowej
  • 115 g cukru pudru
  • 200 ml letniego mleka
  • 25 g drożdży
  • 100 g rozpuszczonego tłuszczu do pieczenia
  • 1 jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • skórka starta z 1 cytryny
  • posiekane migdały
  • rodzynki namoczone w rumie

Jak przygotować chałkę bez zaplatania:

Do mleka dodaj szczyptę cukru, rozdrobnione drożdże i pozostaw w temperaturze pokojowej, aby powstał zaczyn. W misce wymieszaj mąkę, cukier, sól i skórkę z cytryny, dodaj rozpuszczony tłuszcz, jajko oraz zaczyn i wyrób na elastyczne gładkie ciasto. Do ciasta dodaj siekane migdały i rodzynki namoczone w rumie. Formę ceramiczną wysmarowaną napełnij ciastem i odstaw na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Chałkę piecz ok. 45 minut w temperaturze 160°C, po upieczeniu od razu wyjmij ją z formy i pozostaw do wystudzenia.

Wskazówka:  Jeśli chałki nie można wyjąć po upieczeniu, formę z zawartością odwróć do góry dnem i przykryj wilgotną ściereczką. Po ok. 10 minutach zdejmij formę z chałki.

Przydadzą Ci się: