Strona główna/TESCOMA blog/Przepisy/Czerwcowe porady: wypróbuj 5 przepisów na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu
Czerwcowe porady: wypróbuj 5 przepisów na wykorzystanie kwiatów czarnego bzu

Po odurzającej woni kwitnącego bzu na pewno poznasz, że w końcu nadeszło lato. Wielkie jak talerze białe kwiaty można zobaczyć na początku czerwca w pobliżu ścieżek rowerowych, a także obok domów, gdzie dawniej właściciele sadzili bez, aby chronił budynek przez złymi siłami. Weekendowe popołudnie zachęca do tego, abyś połączył przyjemne z pożytecznym, nazbierał podczas spaceru pełen kosz bzu, a potem przygotował z niego przynajmniej jedną ze smakowitości, dzięki którym dosłownie posmakujesz lata.
Zanim zaczniesz gotować, warto wiedzieć o kwiatach czarnego bzu parę rzeczy:
Zanim zaczniesz gotować, warto wiedzieć o kwiatach czarnego bzu parę rzeczy:
- Nigdy nie zbieraj bzu przy ulicach, gdzie jest on zanieczyszczany przez spaliny.
- Najlepiej jest zebrać kwiaty podczas ciepłego, słonecznego dnia popołudniu, kiedy są najbardziej otwarte i dzięki temu uwolnią maksimum zapachu i smaku.
- Przed użyciem w kuchni wytrzep dokładnie każdy z kwiatów, aby w ten sposób pozbyć się wszystkich żuczków oraz innych owadów. Ale uważaj, nie myj bzu – stracisz w ten sposób cenny płyn!
- Na koniec pozbądź się jak największej ilości gałązek i łodyżek tak, aby zostało Ci tylko białe kwiatostany – oprócz nich i owoców reszta rośliny zawiera toksyny, które nie są zbyt korzystne dla naszego zdrowia.

Syrop z kwiatów czarnego bzu
Orzeźwiający syrop o niezastąpionym smaku możesz użyć w wielu różnych przepisach i spokojnie wykorzystać nawet przez rok- 1 kg cukru
- 1,5 l wody
- 4 cytryny (najlepiej bio lub dokładnie oczyszczonych)
- 30–50 kwiatów czarnego bzu
- 55 g kwasku cytrynowego
Zastosowań dla syropu jest naprawdę nieskończona ilość – oprócz tradycyjnej lemoniady można go dodawać do koktajli, lodów, z jego pomocą uświetnisz tradycyjny sos winegret do sałatek, mrożoną herbatę oraz wszystkie pieczone smakołyki.
Prawdziwa specjalność to alkoholowy koktajl Hugo, w którym syrop z kwiatów bzu odgrywa niezastąpioną rolę. Nie ma nic prostszego, niż przygotować go przy pomocy syfonu do napojów gazowanych, zaprosić paru przyjaciół i rozkoszować się letnim wieczorem ze szklanką schłodzonego drinka w dłoni.

Koktajl Hugo
Na butelkę Syfonu do napojów gazowanych myDRINK nałóż wyciskacz soku i wyciśnij do butelki 2 limonki. Zdejmij wyciskacz i dodaj do butelki 80 ml syropu z kwiatów czarnego bzu, 300 ml wody oraz 400 ml białego wina.Zamknij butelkę i włóż ją do syfonu. Przyciśnij krótko przycisk do nasycania napojów (krócej niż sekundę) od 6 do 10 razy i przygotuj orzeźwiający koktajl Hugo.
Wyjmij butelkę z syfonu, podnieś szare zamknięcie, aby uruchomić powolne odpowietrzanie i poczekaj, aż nadmiar gazu odejdzie z butelki i przestanie syczeć. Nie używaj niebieskiego zamknięcia do szybkiego odpowietrzania!
Nalej Koktajl Hugo do szklanek z lodem z liśćmi mięty i podawaj.
Napój doprowadzisz do doskonałości, jeśli dodasz do niego zamrożone w foremce do lodu kwiaty bzu – efekt końcowy zachwyci na pewno nie tylko Ciebie!
Bezowy „cydr“
- 450 g cukru
- 2 duże / 3 małe cytryny (najlepiej bio lub dokładnie oczyszczone)
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 3,8 litra wody
- 10 kwiatów czarnego bzu

Smażone kwiaty czarnego bzu
Na słono lub na słodko – pokochasz ten niecodzienny „kotlet”.- ¼ l mleka
- 2 jajka
- szczypta soli
- około 120 g / 3 łyżki mąki tortowej
- szczypta proszku do pieczenia / łyżka piwa
- olej słonecznikowy do smażenia
- do smaku: ser (np. parmezan) lub cukier i cynamon
Jeśli wybrałeś słony wariant, smażony kwiat bzu podawaj na przykład z ziemniaczanym puree i mizerią lub tak po prostu, z sosem czosnkowym. Słodki wariant możesz udoskonalić obtoczeniem w cukrze z cynamonem i podawać na przykład do kawy. Smacznego!
Dobra rada: nie bój się zmieniać wariantów składników według swoich preferencji – mleko 3,2% lub 1,5%, mąka orkiszowa, pełnoziarnista…

Bezowe magdalenki
Rozpływający się w ustach, słodki francuski przysmak powinien przynajmniej raz spróbować każdy. Wypróbuj nasz przepis na letni, pachnący wariant!- 80 g masła (+ na nasmarowanie foremek)
- 80 g cukru kryształu
- 2 jajka
- 120 g mąki (+ na wysypanie do foremek)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki syropu z kwiatów bzu
Na koniec posyp gotowe magdalenki cukrem, polej prostą polewą z cukru pudru oraz syropu z kwiatów bzu lub zjedz je o tak, bez niczego. Tak czy tak, na pewno będą Ci smakować!
0








