Obraz na pasku powiadomień
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCzekoladowe magdalenki

Czekoladowe magdalenki

Zdjęcie przedstawia czekoladowe ciasteczka magdalenki do połowy zamoczone w polewie czekoladowej i posypane startą skórką z pomarańczy. Ciasteczka leżą na białym talerzyku z podwyższoną krawędzią.

Składniki:


Na jedną formę potrzebne są:
  • 2 jajka
  • 80 g cukru pudru
  • 110 g roztopionego masła
  • 100 g mąki tortowej
  • 15 ml mleka
  • 15 ml soku pomarańczowego
  • skórka z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 20 g holenderskiego kakao
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na posmarowanie formy:
  • 1 łyżeczka mąki tortowej
  • ½ łyżeczki kakao w proszku
  • 1 łyżeczka masła
Na polewę:
  • 80 g ciemnej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
  • skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania:

Ubij jajka z cukrem na puszystą pianę w robocie kuchennym lub przy pomocy miksera, pod koniec obniż obroty do minimum i pomału wmieszaj sok i skórkę z pomarańczy, mleko i ekstrakt waniliowy. Do drugiej miski przesiej mąkę, kakao, sól i proszek do pieczenia, następnie stopniowo wmieszaj sypką mieszankę do przygotowanej wcześniej masy. Dodaj
rozpuszczone masło i wmieszaj je ostrożnie przy pomocy szpatułki.

Owiń miskę folią i odłóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, najlepiej na całą noc. Rozgrzej piekarnik do 180 °C i natłuść masłem formę na magdalenki. W misce zmieszaj mąkę i kakao, delikatnie oprósz nimi natłuszczoną formę, następnie włóż formę do lodówki na 10 minut.

Do schłodzonej formy dozuj po półtorej łyżeczki ciasta, nie musisz wyrównywać masy. Piecz 10 minut,
magdalenki powinny być wypukłe. Aby przygotować polewę, rozpuść pokrojoną czekoladę z masłem w kąpieli wodnej i pojedynczo maczaj w niej magdalenki, na koniec posyp startą skórką z pomarańczy i odstaw do stężenia.

Zainspiruj się: