DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Cytrynowy tort

Przepisy
26.07.2020

Składniki:

Na ciasto: 500 g mąki tortowej, 250 g masła, 175 g cukru pudru, 2 jajka, 1 cytryna, 1 laska wanilii
Na polewę: 400 g cukru, 250 ml śmietany, 9 jajek, 5 cytryn na sok, 2 cytryny do starcia skórki


Do przesianej mąki dodaj cukier puder, miękkie masło, startą skórkę z umytej cytryny, dwa rozbełtane jajka oraz miąższ z wanilii. Wyrób ciasto i zawiń je w folię spożywczą, odłóż na 30 minut. Rozwałkuj ciasto i przenieś do formy, wałkiem do dekorowania zrób w cieście otwory, okrój nadmiar ciasta. Na ciasto połóż papier do pieczenia lub folię i obciąż odpowiednim produktem (fasolą). Piecz 10 minut w temperaturze 180 °C.
Cytrynowa polewa: wymieszaj jajka z cukrem i startą skóką z cytryny, dodaj sok z cytryny i śmietanę. Mieszaj wszystko w kąpieli wodnej do momentu, aż zgęstnieje. Po wyjęciu z piekarnika zdejmij z ciasta papier do pieczenia. Aby osiągnąć chrupiącą bazę tortu, możesz ją piec kolejne 10 minut. Wylej gęstą polewę cytrynową na upieczone ciasto i piecz około 30 minut w temperaturze 120 °C. Po upieczeniu pozwól ciastu wystygnąć. Polecamy serwować z gałką lodów.