DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCytrynowe babeczki z lawendą i czekoladą

Cytrynowe babeczki z lawendą i czekoladą

Przepisy
30.06.2020

Będziesz potrzebować:


70 g masła, 60 g drobnego cukru, 1 łyżeczkę suszonych kwiatów lawendy, 1 jajko, 1 łyżkę ekstraktu waniliowego, skórka i sok z 1 cytryny, 80 g białego jogurtu, 100 g mąki tortowej, 20 g skrobii kukurydzianek, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, szczyptę soli;

Na polewę: 200 g białej czekolady a 50 g oleju kokosowego

Utrzyj masło z cukrem na gładką pianę. Stopniowo dodawaj lawendę, ekstrakt waniliowy, jajka, sok i skórkę z cytryny, jogurt, a na koniec mąkę z pozostałymi suchymi składnikami. Wszystko dokładnie wymieszaj. Foremki posmarowane tłuszczem wypełnij ciastem do około 3/4 wysokości i piecz około 35 minut w temperaturze 170 °C. Rozpuść białą czekoladę z olejem kokosowym w kąpieli wodnej i tak przygotowaną polewą polej wystudzone babeczki. Ozdób kwiatami lawendy.