DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyCynamonowe koszyczki z serkiem wiejskim

Cynamonowe koszyczki z serkiem wiejskim

Przepisy
13.03.2023


Składniki:

  • 200 g mąki tortowej
  • 120 masła
  • 70 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 żółtka

Nadzienie:

  • 200 g niesolonego serka wiejskiego
  • 300 ml mleka
  • 50 g cukru pudru
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 cytryna

Żółta utrzyj z cukrem i miękkim masłem, dodaj mąkę i cynamon. Wyrób ciasto, owiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na 30 minut. Przygotuj foremki na koszyczki, wysmaruj je masłem lub użyj oleju do form do pieczenia. Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, pokrój na równe kawałki i wyłóż nimi foremki. Foremki rozłóż na blasze  i piecz około 12 minut w 170 °C. Upieczone koszyczki pozostaw do wystygnięcia.

Aby przygotować krem, zmiel drobno serek wiejski, przepuść go przez sitko lub zmiksuj. Dodaj startą skórkę z cytryny. Przygotuj budyń waniliowy - ugotuj go w 300 ml mleka i dodaj cukier puder. Jak tylko budyń wystygnie, wmieszaj do niego ser. Powstanie delikatny krem. Jeśli chcesz przechowywać koszyczki przez dłuższy czas, dodaj jeszcze 100 g miękkiego masła. Koszyczki napełnij kremem i ozdób owocami.