DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogNowości i gadżetyCo zrobić z nadmiarem pomidorów? Przetworzyć i zachować na zimę!

Co zrobić z nadmiarem pomidorów? Przetworzyć i zachować na zimę!


Aby przygotować przecier wystarczy, że będziesz krótko gotować pomidory z naciętą skórką do momentu, aż skórka zacznie się od nich oddzielać, pokroisz je na ćwiartki i przetrzesz w wysokiej jakości przecieraku. Następnie napełnij słoiki sokiem z miąższem i sterylizuj w zestawie do pasteryzacji przez około 10 minut. Będziesz teraz mógł wykorzystać przecier kiedykolwiek zechcesz jako bazę do sosów, zup czy sugo, do makaronu czy na pizzy.
 


Ususzyć? Oczywiście!

Nie tylko grzyby i jabłka są doskonałe do suszenia. Także suszone pomidory są doskonałym dodatkiem do sosów do makaronów, pizzy czy do risotto, ale świetnie smakują również w sałatkach lub w olejowej zalewie z ziołami i czosnkiem jako pyszny dodatek do bagietki, sera i wina.

Ciekawe są również jako składnik marynaty do mięs i ryb. Nie wylewaj oleju z pomidorów w zalewie, jest doskonała do sałatek czy do pieczenia włoskiego chleba focaccia.

Przy tym przygotowywanie suszonych pomidorów nie jest wcale skomplikowane i dasz sobie z nim radę nawet bez pomocy elektrycznej suszarki – w piekarniku przy pomocy zestawu do suszenia DELLA CASA. Wystarczy, że rozgrzejesz piekarnik do 70 stopni, zostawisz otwarte drzwiczki i będziesz „piec” do momentu, aż przestanie z nich kapać sok.
 


Wybór pomidorów

Na wstępie trzeba wspomnieć o jednej ważnej zasadzie: na finalny smak zdecydownie ma wpływ jakość pomidorów. Dlatego idealne do przetwarzania są pomidory, który swój smak osiągnęła dojrzewaniem bez użycia chemii. I nie szkodzi, jeśli zebrane pomidory są zbyt dojrzałe. Suszyć oraz sterylizować możesz różne gatunki pomidorów, jednak do suszenia  nie są odpowiednie żółte oraz pomarańczowe pomidorki cherry, ponieważ ich smak jest zbyt delikatny. Z kolei doskonałe do suszenia są pomidory gałązkowe, ponieważ są mięsiste i zawierają mniej soku, posiadają również mniej nasion. Drobne pomidorki możesz suszyć w całości (tak osiągniesz intensywniejszy smak), większe gatunki pomidorów przekrój przed suszeniem – według wielkości pomidora na połówki, ćwiartki lub plasterki.
 
Foto: Farma Bezdínek