DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się

Chutney czereśniowy

Przepisy
4.06.2023

Składniki:


1 kg drylowanych czereśni
260 g czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
200 g słodkich jabłek pokrojonych w kostkę
100 g rodzynek
60 ml czerownego octu jabłkowego
20 ml oliwy z oliwek
20 g świeżego imbiru pokrojonego w kostkę
4 łyżki ciemnego cukru
3 goździki
2 łyżki ziaren gorczycy
½ łyżeczki ziela angielskiego
½ łyżeczki soli
1 laska cynamonu około 5 cm


W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę, jabłka i krótko podsmaż. Wmieszaj pozostałe składniki i gotuj około godzinę pod pokrywką na małym ogniu. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jednocześnie mieszając do momentu, aż zawartość garnka częściowo zgęstnieje przez około 30 minut.

 

Mogą Ci się przydać: