info text
Strona głównaTESCOMA blogChrupiąca sałatka tajska

Chrupiąca sałatka tajska

29.05.2025
opis: biała, ceramiczna, owalna miska wypełniona kolorową egzotyczną sałatką z warzyw i kurczaka.

Składniki na sałatkę:

  • 500 g grillowanego lub pieczonego kurczaka
  • 250 g białej kapusty szpiczastej pokrojonej na nitki skrobakiem do kapusty
  • 250 g marchewki startej na tarce HANDY X-sharp, julienne
  • 1 czerwona papryka pokrojona na nitki skrobakiem do kapusty
  • 1 pokrojona cebulka dymka
  • liście kolendry do smaku
  • prażone orzechy do posypania

Składniki na dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki octu ryżowego
  • 3 ząbki posiekanego czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka startego świeżego imbiru
Przygotuj dressing mieszając wszystkie składniki.
Wymieszaj pokrojone oraz starte warzywa i mięso, dodaj dressing, a następnie wszystko dokładnie i lekko wymieszaj. Przed podaniem posyp podprażonymi na sucho orzechami według własnego upodobania.

Ułatwią przygotowanie: