DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyChanoyu albo jak poprawnie przygotować japońską herbatę

Chanoyu albo jak poprawnie przygotować japońską herbatę

Przepisy
1.03.2021
JAPONIA JEST PEŁNA RYTUAŁÓW, DO TYCH NAJSŁYNNIEJSZYCH BEZSPRZECZNIE NALEŻY CHANOYU - HERBACIANA CEREMONIA. MIMO, ŻE HERBATA DOTARŁA TAM Z CHIN, TO WŁAŚNIE JAPOŃSCY UCZENI, ARTYŚCI ORAZ SAMURAJOWIE DOPROWADZILI JEJ PODAWANIE I PICIE DO PERFEKCJI. PODCZAS HERBACIANEJ CEREMONII NAJWAŻNIEJSZY NIE JEST BOWIEM SAM NAPÓJ, ALE PRZEDE WSZYSTKIM ODCIĘCIE SIĘ OD CODZIENNYCH ZMARTWIEŃ, UWOLNIENIE CIAŁA I UMYSŁU. JEST DROGĄ DO HARMONII ORAZ JEDNOŚCI CZŁOWIEKA Z NATURĄ. I CHOCIAŻ CHANOYU MA ŚCIŚLE OKREŚLONE ZASADY I PORZĄDEK, FASCYNUJE SWOIM POWABEM I PIĘKNEM.
Do tej niecodziennej ceremonii używa się herbaty matcha, którą wyrabia się z najbardziej kruchych liści herbacianych zebranych na specjalnie zacienionych plantacjach herbacianych wraz z początkiem wiosny. To właśnie z pierwszych wiosennych zbiorów pochodzi herbata najwyższej jakości. Zwykle japońskie herbaty możemy podzielić na trzy grupy: Bancha - zwykłe herbaty do codziennego spożywania, Sencha - herbaty średniej jakości oraz herbaty typu Gyokuro - najwyższej jakości, o wyższej zawarotści chlorofilu i delikatniejszym aromacie, zbierane i segregowane ręcznie. Jak już pewnie zauważyłeś, cały czas mówimy o herbacie zielonej. Japonia jest producentem niemal wyłącznie zielonej herbaty, czarną trudno tam spotkać. Ciekawostką jest, że tylko około 2% zostaje wywożone na eksport, pozostałe 98% przeznaczone jest na własny, rodzimy rynek.


 

JAK POPRAWNIE PRZYGOTOWAĆ JAPOŃSKĄ HERBATĘ?


Najważniejsza zasada brzmi: nie gotować. Gotowaniem oraz wrzącą wodą obniżysz przyjemne właściwości herbaty. Woda powinna mieć więc niższą temperaturę, maksymalnie 80°C. Kiedy przygotowywujesz jakikolwiek rodzaj herbaty, najpierw zagotuj wodę, a potem pozwól jej trochę ostygnąć. Z takim procesem pomoże Ci Czajnik elektryczny PRESIDENT. Będziesz też potrzebować dzbanka do zaparzania. Najlepszy będzie szklany, ponieważ barwa naparu będzie w nim doskonale widoczna. I oczywiście nie może zabraknąć sitka. Potem wystarczy już tylko puścić relaksującą muzykę i możesz podawać Ryokucha, japońśką herbatę.