DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyChakchouka [czyt.: Szakszuka]

Chakchouka [czyt.: Szakszuka]

Przepisy
9.02.2020
Chakchouka

Będziesz potrzebować:

  • 4 jajka,
  • 3 obrane pomidory bez nasion,
  • 1–2 zielone papryki,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 cebula,
  • 2–3 starte ząbki czosnku,
  • 1 szklanka wody,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka mielonej papryki,
  • sól, pieprz
 
W głębokiej patelni rozgrzej oliwę, dodaj cebulę, czosnek i podsmażaj do momentu, aż cebula się zeszkli. Wsyp pokrojoną w kostkę paprykę, pomidory i wymieszaj z mieloną papryką. Zalej wodą, dopraw solą oraz pieprzem i doprowadź do wrzenia. Gotuj 3 minuty. Następnie zmniejsz płomień do minimum, przykryj patelnię i gotuj przez kolejne 10 minut. Przy pomocy łyżki stwórz w mieszance cztery „gniazda” i ostrożnie wlej do nich jajka. Znowu przykryj i gotuj kolejne 10 minut lub do momentu, gdy jajka będa ugotowane tak, jak lubisz. Podawaj z chlebem, pitą lub ryżem.