info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyBezglutenowy tort kasztanowy

Bezglutenowy tort kasztanowy

Przepisy
1.11.2022
opis: na drewnianym stole pokrytym korą na pierwszym planie stoi miękki kasztanowy tort z kremem posypany pokruszonymi kasztanami. Obok leży łupina z jadalnego kasztana. Na drugim planie stoi bambusowa taca, a na niej kasztanowa latte w wysokiej szklance z podwójną ścianką, kasztan w łupinie, rozsypane orzechy pekan, długa srebrna łyżeczka i liście kasztanowca. Szklanka rzuca cień na ścianę w beżowym odcieniu.

Składniki:

Na korpus:
  • 11 jajek
  • 200 g cukru pudru
  • 100 g ugotowanych kasztanów, drobno posiekanych
  • 80 g mąki migdałowej lub migdałów
  • 1 łyżeczka mąki ryżowej
  • masło do natłuszczenia i mąka kukurydziana do wysypania formy
Na krem:
  • 250 g pełnotłustego twarogu
  • 100 g ugotowanych kasztanów
  • 100 g cukru pudru
Sposób przygotowania korpusu:
Żółtka oddziel od białek. Z żółtek i cukru ubij delikatną pianę. Drobno zetrzyj migdały lub użyj mąki. Z 4 białek ubij gęstą pianę. Delikatnie wymieszaj wszystkie składniki. Przygotuj tortownicę, natłuść ją masłem i wysyp mąką. Piecz w piekarnku rozgrzanym do 180 °C przez około 35–40 minut.
Przygotowanie kremu:
Ubij cukier i twaróg. Ozdób kremem wierzchnią część tortu i posyp posiekanymi kasztanami.
Nasza wskazówka: Tort możesz ozdobić również czekoladowymi wiórkami.
W przypadku rozkrojenia korpusu w poprzek i nakładania kremu w dwóch warstwach będziesz potrzebować podwójnej ilości twarogu, a posiekane kasztany podziel na dwie części.


Przydadzą Ci się: