DBAMY O CIASTECZKA W TROSCE O TWOJĄ PRYWATNOŚĆ

Chcemy pokazywać tylko to, co Cię interesuje, czyli nowatorskie pomysły na gotowanie i życie. To nie wszystkie możliwości, jakie dają nam pliki cookies. Klikając na „Akceptuję wszystkie”, wyrażasz zgodę na używanie wszystkich rodzajów plików cookies, w sekcji „Ustawienia” możesz wybrać, które z nich mają być dozwolone. Użytkownik może odmówić zgody, klikając przycisk „Odrzucam wszystkie” (nie dotyczy to tzw. niezbędnych plików cookies). Ustawienia te można zmienić w dowolnym momencie. Więcej informacji na ten temat można znaleźć w części Polityka cookies.

info text
  • Zaloguj się
  • Zaloguj się
Strona głównaTESCOMA blogPrzepisyBezglutenowe pieczone donaty

Bezglutenowe pieczone donaty

Przepisy
18.04.2024
 

Składniki na zaczyn:

  • 70 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki tortowej
  • 2 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 40 g drobnego cukru (2 łyżki)
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 2 szczypty soli
  • skórka starta z małej cytryny

Przygotowanie zaczynu:

Wymieszaj składniki na zaczyn i pozostaw na parę minut w ciepłym miejscu, aby wyrósł. Przygotowanie ciasta: Do zaczynu dodaj mleko, masło, rum, żółtka, cukier i mąkę tortową, a na koniec startą skórkę z cytryny oraz sól, dokładnie wymieszaj i przygotuj rzadkie ciasto. Pozostaw w ciepłym miejscu na godzinę, aby wyrosło. Napełnianie formy i wyrastanie ciasta: silikonową formę natłuść i umieść na blasze do pieczenia. Za pomocą woreczka zdobiącego z dyszą nanieś do formy tyle ciasta, aby pokryć nim tylko dno foremek (ciasto uniesie się podczas wyrastania i pieczenia). Formę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie: po wyrośnięciu zdejmij ściereczkę i piecz donaty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Upieczone donaty udekoruj czekoladową lub cukrową polewą i posyp ozdobami.
 

Wariant bezglutenowy

Składniki na zaczyn:

  • 70 ml letniego mleka
  • 20 g drożdży
  • 5 g cukru (1 łyżeczka)

Składniki na ciasto:

  • 100 g bezglutenowej mąki
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 g mąki kukurydzianej
  • 2 żółtka
  • 100 ml letniego mleka
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 40 g drobnego cukru (2 łyżki)
  • 40 ml ciemnego rumu
  • 2 szczypty soli
  • skórka starta z małej cytryny

Przygotowanie zaczynu:

Wymieszaj składniki na zaczyn i pozostaw na parę minut w ciepłym miejscu, aby wyrósł.
 

Przygotowanie ciasta:

Do zaczynu dodaj mleko, masło, rum, żółtka, cukier i bezglutenową, ryżową oraz kukurydzianą mąkę, a na koniec startą skórkę z cytryny oraz sól, dokładnie wymieszaj i przygotuj rzadkie ciasto. Napełnianie formy i wyrastanie ciasta: silikonową formę natłuść i umieść na blasze do pieczenia. Za pomocą woreczka zdobiącego z dyszą nanieś do formy tyle ciasta, aby pokryć nim tylko dno foremek (ciasto uniesie się podczas wyrastania i pieczenia). Formę przykryj ściereczką i pozostaw na godzinę do wyrośnięcia. Pieczenie: po wyrośnięciu zdejmij ściereczkę i piecz donaty w piekarniku rozgrzanym do 180 °C przez około 20 minut. Upieczone donaty udekoruj czekoladową lub cukrową polewą i posyp ozdobami.

NASZA WSKAZÓWKA: Podczas pieczenia z rumu odparuje alkohol, dlatego nie musisz obawiać się dodawania go do ciasta. Jeśli jednak wolisz zastąpić ten składnik innym, możesz zamiast niego użyć aromatu rumowego lub dodać do ciasta 40 ml mleka więcej.
 

Przydadzą się: