Babka z makiem i jeżynami

Składniki:
- 4 jajka
- 220 g cukru pudru
- 100 ml śmietanki 36%
- 80 g roztopionego masła
- 2 łyżki stołowe całych ziarenek maku
- 2 łyżki skórki cytrynowej
- 200 g zwykłej mąki
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 125 g mascarpone
- 125 ml śmietanki 30%
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki puree jeżynowego
Sposób przygotowania:
Natłuść formę masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij jajka w robocie kuchennym, po 2 minutach dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 3 minuty. Wlej śmietanę i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz mak i lekko wymieszaj. Wlej powstałe ciasto do formy i piecz przez około 50 minut. Po ostygnięciu udekoruj kremem, który przygotujesz ubijając mascarpone, śmietanę (oba składniki muszą być schłodzone) i cukier puder na sztywno, a następnie wymieszaj ze schłodzonym puree jeżynowym. Na koniec udekoruj ciasto po obwodzie jeżynami.
Przygotowanie puree jeżynowego:
Jeżyny wraz z cukrem i dwiema łyżkami wody umieść w rondelku i zmiksuj na puree. Przecedź przez durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
NASZA RADA: Aby uzyskać mocniejszy jeżynowy smak i kolor, dodaj więcej puree, np. 1 całą łyżkę stołową.
Przygotowanie puree jeżynowego:
Jeżyny wraz z cukrem i dwiema łyżkami wody umieść w rondelku i zmiksuj na puree. Przecedź przez durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
NASZA RADA: Aby uzyskać mocniejszy jeżynowy smak i kolor, dodaj więcej puree, np. 1 całą łyżkę stołową.
W przygotowaniu pomogą:
0












