Sposób przygotowania:
Natłuść formę masłem i oprósz mąką. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Ubij jajka w robocie kuchennym, po 2 minutach dodaj cukier i ubijaj przez kolejne 3 minuty. Wlej śmietanę i ubijaj jeszcze przez kilka minut. Stopniowo dodawaj mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Na koniec dodaj skórkę z cytryny oraz mak i lekko wymieszaj. Wlej powstałe ciasto do formy i piecz przez około 50 minut. Po ostygnięciu udekoruj kremem, który przygotujesz ubijając mascarpone, śmietanę (oba składniki muszą być schłodzone) i cukier puder na sztywno, a następnie wymieszaj ze schłodzonym puree jeżynowym. Na koniec udekoruj ciasto po obwodzie jeżynami.
Przygotowanie puree jeżynowego:
Jeżyny wraz z cukrem i dwiema łyżkami wody umieść w rondelku i zmiksuj na puree. Przecedź przez durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
NASZA RADA: Aby uzyskać mocniejszy jeżynowy smak i kolor, dodaj więcej puree, np. 1 całą łyżkę stołową.