Babeczki z jeżynami

Składniki:
Na ciasto :- 2 jajka
- 200 g cukru pudru
- 160 ml oleju słonecznikowego
- 250 ml mleka
- 300 g mąki pszennej
- 1 proszek do pieczenia
- 2 łyżki kakao
- 2 garście świeżych jeżyn do dekoracji
250 ml śmietanki 30%
170 g mascarpone
przecier lub dżem jeżynowy
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami. Ubij jajka z cukrem pudrem na pianę, dodaj olej i mleko. Wymieszaj suche składniki w misce i dodaj do płynnej mieszanki, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Napełnij przygotowane papilotki i piecz przez 10 do 12 minut.
Użyj dyszy do dekoracji, aby udekorować ostudzone babeczki przygotowanym kremem. Przygotuj go, mieszając śmietanę, mascarpone i przecier jeżynowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj kilka świeżych jeżyn do dekoracji.
NASZA WSKAZÓWKA:
Użyj dyszy do dekoracji, aby udekorować ostudzone babeczki przygotowanym kremem. Przygotuj go, mieszając śmietanę, mascarpone i przecier jeżynowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj kilka świeżych jeżyn do dekoracji.
NASZA WSKAZÓWKA:
Aby przygotować domowy przecier z jeżyn, zagotuj jeżyny (2 małe kubki, ok. 300 g) z 2 łyżkami wody i cukrem (ilość do smaku) i przecedź przez sito.
Pomogą w przygotowaniu:
0












