info text

Babeczki z jeżynami

Przepisy
10.06.2025
Na szarym telerzyku we wzory z niebieską krawędzią leżą trzy babeczki z różowym kremem udekorowane jeżynami. W tle forma do muffinek.

Składniki:

Na ciasto :
  • 2 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 250 ml mleka
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 proszek do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 2 garście świeżych jeżyn do dekoracji
Krem do dekoracji:
250 ml śmietanki 30%
170 g mascarpone
przecier lub dżem jeżynowy

Sposób przygotowania:

Rozgrzej piekarnik do 180°C. Wyłóż formę do muffinek papierowymi papilotkami. Ubij jajka z cukrem pudrem na pianę, dodaj olej i mleko. Wymieszaj suche składniki w misce i dodaj do płynnej mieszanki, dokładnie wymieszaj do uzyskania gładkiej masy. Napełnij przygotowane papilotki i piecz przez 10 do 12 minut.
Użyj dyszy do dekoracji, aby udekorować ostudzone babeczki przygotowanym kremem. Przygotuj go, mieszając śmietanę, mascarpone i przecier jeżynowy do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj kilka świeżych jeżyn do dekoracji.

NASZA WSKAZÓWKA:
Aby przygotować domowy przecier z jeżyn, zagotuj jeżyny (2 małe kubki, ok. 300 g) z 2 łyżkami wody i cukrem (ilość do smaku) i przecedź przez sito.

Pomogą w przygotowaniu: