Jeśli szalejesz za czekoladą i tortami, zakochasz się w tych dwóch przepisach:
Składniki:
4 tabliczki wysokiej jakości gorzkiej czekolady (400 g), 200 g masła, 6 jajek (żółtek i białek), 18 g cukru kryształ. Do dekoracji: starta czekolada, bita śmietana, truskawki
W kąpieli wodnej rozpuść masło i dodaj połamaną czekoladę. W misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, a na koniec wmiieszaj rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 170°C przez 30 minut. Odstaw tort do powolnego ostygnięcia na następny dzień. Przed podaniem ozdób go startą czekoladą, bitą śmietaną i truskawkami.
Kakaowy korpus
Jajka ubij z cukrem na pianę. Przesiej mąkę z kakao, a następnie pomału dodawaj do ubitych jajek. Wlej ciasto do okrągłej formy i piecz w 200°C przez około 9 minut.
Krem angielski
Plastry żelatyny namocz w wodzie zgodnie z instrukcją. Wymieszaj żółtka z cukrem. Podgrzej mleko razem z śmietanką, do ciepłej mieszanki dodaj żółtka z cukrem i stale mieszając doprowadź do temperatury 84°C. Zagęszczony krem odstaw ze źródła ciepła i wmieszaj do niej zmiękczoną żelatynę.
Krem angielski służy jako baza do przygotowywania różnych czekoladowych musów (pianek) - gorzkiej, mlecznej, Dulcey oraz białej - z których składa się cały tort.
Mus czekoladowy
Krem angielski podziel na 4 części. Cztery rodzaje wysokiej jakości czekolad (najlepiej marki Valrhona) - gorzką, mleczną, typ Dulcey oraz białą - po 50 g każda rozgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z podzielonym kremem. Ubij 250 g śmietany i gęstą śmietaną podziel między kremy.
Utwórz tort układając jedną warstwę na drugiej na korpusie od najmasywniejszego do najlżejszego.