Uwielbiamy czekoladowe torty. Spróbuj czekoladowego tortu lub tortu w kilku odcieniach

 

Jeśli szalejesz za czekoladą i tortami, zakochasz się w tych dwóch przepisach:

 

 

Pieczony tort czekoladowy


Składniki:

4 tabliczki wysokiej jakości gorzkiej czekolady (400 g), 200 g masła, 6 jajek (żółtek i białek), 18 g cukru kryształ. Do dekoracji: starta czekolada, bita śmietana, truskawki


W kąpieli wodnej rozpuść masło i dodaj połamaną czekoladę. W misce ubij białka z cukrem, dodaj żółtka, a na koniec wmiieszaj rozpuszczoną czekoladę. Ciasto wlej do formy i piecz w temperaturze 170°C przez 30 minut. Odstaw tort do powolnego ostygnięcia na następny dzień. Przed podaniem ozdób go startą czekoladą, bitą śmietaną i truskawkami.

Czekoladowy przekładaniec

Kakaowy korpus

  • 5 jajek
  • 167 g drobnego cukru
  • 110 g mąki tortowej
  • 40 g kakao

Jajka ubij z cukrem na pianę. Przesiej mąkę z kakao, a następnie pomału dodawaj do ubitych jajek. Wlej ciasto do okrągłej formy i piecz w 200°C przez około 9 minut.

Krem angielski

  • 250 g mleka
  • 250 g śmietanki
  • 100 g żółtek
  • 50 g drobnego cukru
  • 6 plastrów żelatyny

Plastry żelatyny namocz w wodzie zgodnie z instrukcją. Wymieszaj żółtka z cukrem. Podgrzej mleko razem z śmietanką, do ciepłej mieszanki dodaj żółtka z cukrem i stale mieszając doprowadź do temperatury 84°C. Zagęszczony krem odstaw ze źródła ciepła i wmieszaj do niej zmiękczoną żelatynę.

Krem angielski służy jako baza do przygotowywania różnych czekoladowych musów (pianek) - gorzkiej, mlecznej, Dulcey oraz białej - z których składa się cały tort.

Mus czekoladowy

Krem angielski podziel na 4 części. Cztery rodzaje wysokiej jakości czekolad (najlepiej marki Valrhona) - gorzką, mleczną, typ Dulcey oraz białą - po 50 g każda rozgrzej w kąpieli wodnej i wymieszaj z podzielonym kremem. Ubij 250 g śmietany i gęstą śmietaną podziel między kremy.

Utwórz tort układając jedną warstwę na drugiej na korpusie od najmasywniejszego do najlżejszego.