Masz już karkówki po dziurki w nosie? Przygotowujesz grilla bazując wciąż na tych samych przepisach i składnikach? Jeśli tak właśnie jest, pokażemy Ci przepisy pełne nieoczekiwanych smaków. Co byś powiedział na burgery z indyka z guacamole, łososia ze wspaniałą salsą w tortilli lub krewetki z ananasaem?
Będziesz potrzebować:
Sposób przygotowania
Umyj kurczaka, osusz go i pokrój. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i do powstałej marynaty włóż kurczaka minimalnie na całą noc. Wyjmij mięso z marynaty i w bardzo niskiej temperaturze grilluj przez około 2 godziny, obracając poszczególne kawałki co około 20 minut. Stale nacieraj mięso pozostałą marynatą, zaraz przed podaniem możesz jej resztki zagotować, pozwolić zgęstnieć i podać do kurczaka. Będzie on gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj na przykład z ryżem jaśminowym i sałatą.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania
Posól filety z łososia, dopraw pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i natrzyj miodem oraz oliwą z oliwą. Do tej marynaty możesz włożyć rybę nawet dzień wcześniej. Grilluj łososia na rozpalonym grillu, wystarczą mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania połóż na ruszcie także tortille, aby się podgrzały i delikatnie opiekły. W międzyczasie pokrój mango na małe kostki, czerwoną kapustę na cienkie plasterki, a także papryczki chili i wszystko wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem oraz sokiem z drugiej limonki. Złóż placki, wypełnij je rozdrobnionym na kawałki łososiem, salsą z mango oraz posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby wypełnione tortille ładnie stały, możesz je podeprzeć przekrojoną na pół limonką.
Potrzebujesz:
Na burgery:
Do serwowania:
Na guacamole:
Sposób przygotowania
Wymieszaj wszystkie składniki na burger i pozostaw mieszankę na minimalnie godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obrane, dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem oraz sok z cytryny. Z mięsnej mieszanki uformuj burgery i grilluj je na rozgrzanym ruszcie natartym oliwą z oliwek przez jakieś 6 minut z każdej strony. Podawaj natarte dressingiem, lekko opieczone bułki z liściem sałaty, lekko podpieczonym plastrem pomidora, mięsem, guacamole, zieloną cebulką oraz świeżą kolendrą.
Potrzebujesz:
Sposób przygotowania
Krewetki pozbaw pancerza i oczyść. Cebulkę i czosnek pokrój do miski, dodaj teriyaki, cukier, sok z cytryny i szczyptę soli, a w powstałej marynacie zanurz krewetki. Pozostaw w lodówce do marynowania na kilka godzin. Ananas pokrój na mniejsze kawałki. Drewniane patyczki, na które będziesz nabijać krewetki, zanurz na chwilę w wodzie, aby się zbytnio nie przypalały na grillu ((lub użyj szpikulców do grillowania). Następnie nabijaj na nie naprzemiennie marynowane krewetki i ananas, a szaszłyki opiekaj na rozpalonym grillu do momentu, aż nabiorą pięknej złotej barwy, 2 minuty powinny wystarczyć. Jeśli będziesz zbyt długo grillować krewetki, stwardną. Podawaj same lub na przykład z ryżem ugotowanym pół na pół w wodzie i mleczku kokosowym.