Na Twoim grillu wciąż to samo? Spróbuj barwnych smaków egzotycznych Hawajów

Masz już karkówki po dziurki w nosie? Przygotowujesz grilla bazując wciąż na tych samych przepisach i składnikach? Jeśli tak właśnie jest, pokażemy Ci przepisy pełne nieoczekiwanych smaków. Co byś powiedział na burgery z indyka z guacamole, łososia ze wspaniałą salsą w tortilli lub krewetki z ananasaem?

 

Kurczak Huli Huli

Będziesz potrzebować:

  • 1 całego kurczaka
  • 1 szklankę soku ananasowego
  • 1 szklankę sosu sojowego
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki ketchupu
  • 1/4 szklanki octu ryżowego
  • 2 łyżki startego imbiru
  • 6 startych ząbków czosnku
  • 1 łyżkę sosu Sriracha (można zastąpić innym sosem chili)

Sposób przygotowania

Umyj kurczaka, osusz go i pokrój. Wymieszaj wszystkie pozostałe składniki i do powstałej marynaty włóż kurczaka minimalnie na całą noc. Wyjmij mięso z marynaty i w bardzo niskiej temperaturze grilluj przez około 2 godziny, obracając poszczególne kawałki co około 20 minut. Stale nacieraj mięso pozostałą marynatą, zaraz przed podaniem możesz jej resztki zagotować, pozwolić zgęstnieć i podać do kurczaka. Będzie on gotowy, gdy mięso zacznie odchodzić od kości. Podawaj na przykład z ryżem jaśminowym i sałatą.

 

Tortille z grillowanym łososiem i salsą z mango

Potrzebujesz:

  • 300 g świeżego łososia
  • 2 łyżek miodu
  • 2 limonek
  • pieprz cayenne
  • oliwę z oliwek
  • 10 małych tortilli lub innych placków
  • mango
  • czerwoną kapustę
  • ziarna sezamu
  • papryczki chili (do smaku)
  • świeżą kolendrę
  • sól i pieprz

 

Sposób przygotowania

Posól filety z łososia, dopraw pieprzem cayenne, skrop sokiem z jednej limonki i natrzyj miodem oraz oliwą z oliwą. Do tej marynaty możesz włożyć rybę nawet dzień wcześniej. Grilluj łososia na rozpalonym grillu, wystarczą mniej więcej 4 minuty z każdej strony. Pod koniec grillowania połóż na ruszcie także tortille, aby się podgrzały i delikatnie opiekły. W międzyczasie pokrój mango na małe kostki, czerwoną kapustę na cienkie plasterki, a także papryczki chili i wszystko wymieszaj z odrobiną oliwy z oliwek, sezamem oraz sokiem z drugiej limonki. Złóż placki, wypełnij je rozdrobnionym na kawałki łososiem, salsą z mango oraz posiekaną świeżą kolendrą i podawaj. Aby wypełnione tortille ładnie stały, możesz je podeprzeć przekrojoną na pół limonką.

 

Letni burger z indyka z guacamole

Potrzebujesz:

Na burgery:

  • 600 g mielonego mięsa z indyka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 większą, drobno posiekaną szalotkę
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1/2 łyżeczki chili w płatkach
  • posiekaną świeżą kolendrę

Do serwowania:

  • domowy ziołowy, jogurtowy dressing
  • sałata
  • pomidor
  • 6 domowych bułek hamburgerowych
  • świeża kolendra
  • zielona cebulka

Na guacamole:

  • 3 awokado
  • 1 czerwona cebula
  • sok z 1 cytryny
  • 1 papryczka jalapeño
  • sól i pieprz
  • świeża kolendra

Sposób przygotowania

Wymieszaj wszystkie składniki na burger i pozostaw mieszankę na minimalnie godzinę w lodówce. W międzyczasie przygotuj guacamole. Obrane, dojrzałe awokado rozgnieć widelcem, dodaj drobno posiekaną cebulkę, ostrą papryczkę, posiekaną kolendrę i dopraw solą, pieprzem oraz sok z cytryny. Z mięsnej mieszanki uformuj burgery i grilluj je na rozgrzanym ruszcie natartym oliwą z oliwek przez jakieś 6 minut z każdej strony. Podawaj natarte dressingiem, lekko opieczone bułki z liściem sałaty, lekko podpieczonym plastrem pomidora, mięsem, guacamole, zieloną cebulką oraz świeżą kolendrą.

 

Świeże krewetki z ananasem

Potrzebujesz:

  • 500 g świeżch krewetek
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 1/2 szklanki sosu teriyaki (znajdziesz go w dziale ze składniki kuchni azjatyckiej lub specjalistycznych sklepach)
  • 1 cebulkę dymkę
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól

Sposób przygotowania

Krewetki pozbaw pancerza i oczyść. Cebulkę i czosnek pokrój do miski, dodaj teriyaki, cukier, sok z cytryny i szczyptę soli, a w powstałej marynacie zanurz krewetki. Pozostaw w lodówce do marynowania na kilka godzin. Ananas pokrój na mniejsze kawałki. Drewniane patyczki, na które będziesz nabijać krewetki, zanurz na chwilę w wodzie, aby się zbytnio nie przypalały na grillu ((lub użyj szpikulców do grillowania). Następnie nabijaj na nie naprzemiennie marynowane krewetki i ananas, a szaszłyki opiekaj na rozpalonym grillu do momentu, aż nabiorą pięknej złotej barwy, 2 minuty powinny wystarczyć. Jeśli będziesz zbyt długo grillować krewetki, stwardną. Podawaj same lub na przykład z ryżem ugotowanym pół na pół w wodzie i mleczku kokosowym.

 

 

Mogą Ci się przydać: